Lagano jelo ili odlično predjelo: Salata od avokada i nara
Ukusan prvi slijed za meni bez mesa, profinjen s pikantnom granolom

Ponekad meni može biti i vegetarijanski. Kao predjelo preporučujemo salatu od avokada i nara s pikantnom granolom. Nar daje ne samo slatko-kiselu notu, nego svojom primamljivom bojom podiže i jelo na novu razinu.
Sastojci (za dvije osobe)
Osnovni sastojci:
- 1 avokado
- jezgre polovice nara
- 2 šake listova špinata
- 1 naranča
- 50 g svježeg kozjeg sira
Sastojci za Vinaigrette
- 3 jušne žlice dmBio maslinovog ulja
- 2 jušne žlice dmBio maslaca od badema
- 2 jušne žlice dmBio balzamskog octa
- 1 jušna žlica dmBio cvjetnog meda
- Sok jedne naranče
- Sol i papar
Sastojci za granolu:
- 100 g dmBio heljde
- 100 g dmBio sezama
- 50 g dmBio sjemenki bundeve
- 50 g dmBio lješnjaka
- 50 g dmBio sjemenki suncokreta
- timijan
- ružmarin
- 100 ml dmBio maslinovog ulja
- 1 jušna žlica dmBio cvjetnog meda
- sok jedne naranče
- 1-2 jušne lice dijon senfa
- Sol i papar
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C s grijačima upaljenima gore i dolje. Za granolu u jednu zdjelu pomiješajte heljdu, sezam, sjemenke bundeve i sjemenke suncokreta. U smjesu zatim dodajte nasjeckane listove timijana i ružmarina.
- U jednoj čaši pomiješajte maslinovo ulje, med, sok od naranče, senf, sol i papar, te nakon miješanja dodajte u smjesu za granolu. Masu ravnomjerno rasporedite na limu za pečenje i pecite u pećnici otprilike 20 minuta
- U međuvremenu operite mladi špinat i osušite ga. Nar prerežite na pola i izvadite jezgre. Naranču filetirajte.
- Za vinaigrettu pomiješajte maslinovo ulje, maslac od badema, balzamski ocat, med, sok od limuna, sol i papar.
- Listove špinata, jezgre nara i naranču posložite na tanjur. Vinaigrette prelije preko toga. Svježi kozji sir postavite nasumično po tanjuru. Pustite granolu da se malo ohladi te raspršite preko salate.
Vrijeme pripreme: 25 minuta
bez glutena i vegetarijanski