Proteinski kruh sa zobenim posijama
Autor: Petra Jelenić
Foto: Mateja Buča
Ovaj proteinski kruh bogat vlaknima rezultat je nastojanja da se smanji unos ugljikohidrata u organizam. Zobene posije, laneno, kokosovo i bademovo brašno povezuju svježi kravlji sir i jaja. Priprema je vrlo jednostavna, no imajte na umu da se relativno dugo peče. Dobro zamotan kruh u hladnjaku može stajati desetak dana, a pritom nimalo ne gubi na kvaliteti, stoga je odličan odabir za tjedni jelovnik. Bilo za doručak ili međuobrok, šnita (ili dvije) kvalitetnog kruha bit će vam uvijek nadohvat ruke. Zobene posije, koje su glavni sastojak ovog kruha, bogatog su mineralnog sastava, posebice magnezija, mangana i selena, sadrže vitamine B kompleksa i znatnu količinu dijetalnih vlakana.
Vrijeme pripreme: 65 minuta + hlađenje
Količina: za jedan kalup veličine 28x10x8 cm
Sastojci:
- 250 g dmBio zobenih posija
- 30 g dmBio brašna od slanutka
- 15 g dmBio kokosovog brašna
- 15 g dmBio lanenog brašna
- 15 g dmBio bademovog brašna
- 10 g dmBio praška za pecivo
- 500 g svježeg posnog sira
- 15 g sitne soli
- 4 jaja M veličine
Priprema:
Pripremite kalup tako da ga obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 170°C. Zatim dobro promiješajte sve suhe sastojke. U zasebnoj posudi miksajte sir i sol pa dodajte jedno po jedno jaje. U mokre sastojke umiješajte suhe sastojke i dobro izradite smjesu. Potom smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup i poravnajte. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu oko 45 minuta. Kruh će dobiti zlatno smeđu koricu, a kad čačkalicom probate sredinu, na čačkalici će ostati malo vlažnih mrvica. Pečeni kruh izvadite iz kalupa i okrenite ga na rešetku za hlađenje. Vrlo je važno da se kruh dobro ohladi i posuši pa ga prekrijte čistom pamučnom krpom i ostavite da se hladi preko noći na sobnoj temperaturi.
SAVJET:
U proteinski kruh možete dodati sjemenke po želji, a odlučite li se za suncokretove sjemenke nemojte se zabrinuti ako primijetite da su sjemenke pozelenjele. Promjena boje jest normalna kemijska reakcija na sodu bikarbonu koja je sastavni dio praška za pecivo, stoga su sjemenke posve sigurne za jelo.