Pašteta od tune s avokadom i kalamata maslinama
Autor: Nastasja Chiara Petrić

U ovoj netipičnoj pašteti od tune kremoznost dobivamo od ukusnog i zrelog avokada pa tako izbjegnemo dodavanje majoneze i vrhnja koji inače idu u klasične recepte za paštetu od tune. Okusi su prilagodljivi i za druge vrste riba poput lososa ili haringe, a ako volite začinjenu hranu, pašteti dodajte i malo chillija u prahu.

Sastojci:
- 2 pakiranja tune u salamuri
- 1 manji avokado
- 1 srednji mladi luk
- 1 manji češanj češnjaka
- 2 žlice dmBio limunovog soka
- 1 žličica dmBio senfa
- pola žličice sitne soli
- na vrh žličice mljevenog papra
- 3 - 4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- manji stručak svježeg peršinovog lista
- 2 žlice dmBio kalamata maslina
Po želji:
- 1 pakiranje dmBio raženog kruščića*
Priprema:
Tunu ocijedite od viška tekućine i stavite u sjeckalicu. Avokado očistite od koštice i kore pazeći da ga iskoristite kada je potpuno zreo. Luk usitnite na manje komadiće, češnjak protisnite direktno u sjeckalicu. Dodajte limunov sok, senf, sol, papar, maslinovo ulje, peršini masline te izradite paštetu dok ne dobije što glađu teksturu. Ohladite je u hladnjaku barem sat vremena i servirajte uz ražene kruščiće koje ste prethodno tostirali.
SAVJET: Tuna i avokado idealan su izbor hranjivog obroka nakon treninga kojim ćete u organizam unijeti savršenu
ravnotežu proteina i zdravih masti.
* Ako želite da je ovo jelo potpuno bezglutensko, paštetu servirajte sa štapićima povrća poput mrkve, stabljike
celera i paprike