Održivo roštiljanje
Zelene ideje za ekološki osviještenije roštilje

Ljeto je sezona kada se posvuda šire opojni mirisi jela s roštilja. Nije važno jeste li s prijateljima, u krugu obitelji ili samo u dvoje - promatranje delicija kako cvrče na roštilju uvijek je zabavno za sve. Najbolje od svega je što nema granica za kreativnost, kako kod jela za roštilj tako i kod priloga. Ali ako se pritom, primjerice, oslanjate na meso, ekološki je otisak velik. Sljedeće zelene ideje pružaju savjete za ukusne, ekološki prihvatljive alternative, kao i kreativna rješenja za manje popularno, ali neophodno naknadno čišćenje. Na ovaj način vaš roštilj nije samo posebno ukusan, već i održiv.
Ideja 1: Može i bez mesa
Tko želi roštiljati na ekološki prihvatljiv način, vjerojatno će prvo ukloniti aluminijske dijelove i drveni ugljen s roštilja. Ono što većina ljudi ne zna je da oprema nije ono što čini najveću razliku, nego sama hrana! Otprilike 95 posto emisija CO2 iz roštilja može se povezati s hranom. Ako umjesto mesa odaberete povrće ili veganske zamjene za meso, možete izbjeći gotovo 75 kg CO₂ godišnje - i to s punim užitkom. Pečene do hrskavosti, veganske kobasice ili hamburgeri ekološki su hit na svakoj zabavi s roštiljem!
Kraj popisa
Ideja 2: Riskirati opekline? Nikada!
Ako roštiljate tijekom dana uvijek je važno zaštititi se od sučevih zraka kremom za zaštitu od sunca s odgovarajućim zaštitnim faktorom. No znate li kakve veze kreme za sunčanje imaju s ribama u jezeru i koraljnim grebenima u moru? Nažalost jako puno. Jer sastojci mnogih krema za sunčanje štete vodi i živim bićima u njoj. Za to su zaslužni aditivi poput oksibenzona, oktokrilena i parabena. Loša vijest: ovi se sastojci nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima. Dobre vijesti: postoje alternative s biorazgradivim sastojcima koje su ekološki prihvatljivije. Ako također svjesno koristite ekološki prihvatljivu ambalažu za kreme i sprejeve za sunčanje, to na kraju smanjuje i plastični otpad. Na taj način smo zaštićeni i mi i okoliš.
Kraj popisa
Ideja 3: Brzo i ekološki čisto
Kava umjesto kemikalija. Protiv tvrdokornih i masnih prljavština, poput onih na rešetki roštilja ili u zagorjelim posudama, lako se možete boriti s talogom kave. Jednostavno izvadite ostatke mljevene kave iz aparata za espresso ili lonca i snažno ih istrljajte na zaprljano mjesto mokrom krpom. Učinak je sličan onom kod čišćenja abrazivnim lijekom za čišćenje - ali bez ikakvih kemikalija štetnih za okoliš ili plastične ambalaže.
Kraj popisa


