Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Recikliranje umjesto bacanja

Uz ove tri zelene ideje, bacanje hrane je prošlost.

Weiterverwerten statt verschwenden

Jedenje ne samo da nas ispunjava, već i značajno doprinosi našoj dobrobiti. Iako je previše vrijedna da bi se bacila, nevjerojatnih 1,3 milijarde tona hrane završi u smeću svake godine – to je otprilike trećina sve hrane proizvedene u svijetu! To uključuje ostatke hrane iz privatnih kućanstava, kao i "gubitke" duž lanca proizvodnje. Nije iznenađujuće da je ova praksa izrazito štetna za klimu. Svaka hrana ima svoj životni put. Od polja do stola, ogroman broj stakleničkih plinova nastaje proizvodnjom, pakiranjem, transportom i potrošnjom. U vlastitoj kuhinji možete objaviti rat rasipanju resursa s ovim pametnim zelenim idejama:

Ideja 1: Pesto vas čini potpuno sretnima

Što učiniti sa zelenilom od mrkve? Ne u organski otpad, nego u blender! Uz sitno izblendani češnjak, parmezan, bademe ili indijske oraščiće, malo soli i nekoliko žlica djevičanskog maslinovog ulja, zelene stabljike postaju ukusan pesto. Ovdje vrijedi sljedeće pravilo: što je zelenilo svježije, to je blaži i ugodniji okus koji, inače, ne podsjeća samo na mrkvu nego i na celer i špinat. Važno je koristiti organsko povrće kako biste izbjegli ostatke pesticida. Jelo je spremno brzo, puno je vitamina i kalcija i daje primjer kako se boriti protiv bacanja hrane.

Kraj popisa

Ideja 2: Traje dulje od očekivanog

Svaki dan velik broj potpuno natovarenih kamiona punih bačenih namirnica završi u otpadu. No, što pojedini potrošač može učiniti protiv rasipanja hrane? Prije svega vlastiti hladnjak i smočnica ne moraju uvijek biti prenatrpani. A datum roka uporabe kod mnogih proizvoda nije jednak roku trajanja - ovdje se možete pouzdati i u vlastita osjetila. Posebno se lako kvari: sadržaj otvorenih konzervi ili svježe voće i povrće. Kako bi se osigurao njihov dulji rok trajanja, prikladni su npr. silikonski poklopci za namirnice - praktični kuhinjski pomoćnici koji se mogu prati u perilici posuđa i ponovno koristiti nakon upotrebe. Jednako popularni su i stakleni spremnici za skladištenje hrane.

Kraj popisa

Spremljena hrana može se koristiti i u proizvodima za njegu tijela. To je slučaj kod alverde losiona za tijelo od aronije i badema: zahvaljujući ulju badema, osigurava nevjerojatnu mekoću kože, a vrijedni sastojak je napravljen i od eko ekstrakta aronije –  dobivenog od ostataka koji ostaju pri prešanju voća, ali više nisu potrebni u proizvodnji hrane.

Kraj popisa