Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj
  1. Životni put dmBio Kokosa

Kraj popisa

Korak po korak do Vašeg doma

Prije nego gotov proizvod držite u svojim rukama, on prolazi kroz mnogo različitih proizvodnih koraka. U nastavku ćete dobiti uvid u sve korake proizvodnje svojeg proizvoda i upoznati ljude koji su u njima sudjelovali.

  1. Karta svijeta
Kokosova orah

1. Uzgoj i berba: različite provincije Šri Lanke

Kokos je plod palme koja raste u tropskim zemljama poput Indonezije, Filipina, Indije, Šri Lanke i Brazila, pružajući mnogim ljudima siguran izvor prihoda. Na Šri Lanki se kokos uzgaja prvenstveno u zapadnim i sjeverozapadnim provincijama (poznatim kao „kokosov trokut“), a u manjoj mjeri u sjevernim, južnim i središnjim provincijama.

Topla i vlažna klima idealni su uvjeti za rast i plodonosnost kokosove palme. Kokosova voda za dmBio kokosovu vodu dolazi od uzgajivača kokosa iz Šri Lanke koji se bave kontroliranim organskim uzgojem.

  1. Kokosova palma, poznata kao "drvo života", ključni je dio života u Šri Lanki. Svaki dio stabla, od korijena preko kore, plodova, cvjetova do lišća, koristi se. Kokosovo mlijeko i kokosovo ulje važni su sastojci ukusne kuhinje Šri Lanke, a kokos se smatra osnovnom namirnicom zemlje.

  2. Uzgoj kokosa na Šri Lanki datira još od antike. Danas se otprilike desetina poljoprivrednog zemljišta na Šri Lanki koristi za uzgoj kokosa, što ga čini trećim najvećim izvoznim proizvodom zemlje. Šri Lanka, poznata i kao „Biser Indijskog oceana“, nudi idealne klimatske uvjete za uzgoj kokosa.

  3. Kokosova palma može narasti do 24 metra visine. Od sadnice do prve plodonošenja u prosjeku prođe 5-6 godina. Kokosov orah sazrijeva na stablu 12 mjeseci prije nego što se može ubrati. Tijekom procesa sazrijevanja unutar kokosovog oraha stvara se osvježavajuća kokosova voda, bogata hranjivim tvarima i elektrolitima.

  4. Kada je voće spremno za berbu, kokosovi orasi se beru dugim štapovima ili od strane iskusnih penjača na palme. Jedan kokosov orah sadrži oko 100 ml kokosove vode. Kokosovo drvo u prosjeku nosi 40-45 kokosovih oraha godišnje.

  5. Nakon berbe, zelena vanjska ljuska kokosovog oraha uklanja se u procesu koji se naziva „Dehusking“. U ovom procesu koristi se poseban alat kojim se ljuska odvaja od oraha pritiskom. Uklonjena ljuska koristi se za proizvodnju užadi ili služi kao spremnik vlage i hranjivih tvari za kokosove palme, tako što se ljuske zakopavaju pod zemlju i/ili slažu iznad zemlje.

  6. Gunapala, 72, živi sa svojom suprugom Gnanawathi u kućanstvu sa sedam osoba u srcu Kokosovog trokuta na Šri Lanki. Dugi niz godina bavi se uzgojem kokosa. Godine 2008. dobio je organsku certifikaciju i naučio kako održavati organske standarde na svojim plantažama kokosa. Ovaj certifikat omogućio mu je pristup tržištu organskih proizvoda, gdje nudi organski certificirane kokose, između ostalog za dmBio kokosovu vodu.

  7. Nakon što poljoprivrednici poput Gunapale uberu i ogule kokosove orahe, oni se utovaruju i prevoze u Mirigamu na daljnju obradu.

Kraj popisa

Prerada kokosa

2. Obrada: Mirigama, Zapadna provincija, Šri Lanka

U gradu Mirigama, smještenom u kokosovom trokutu Zapadne provincije Šri Lanke, kokosova voda prikupljena s okolnih organskih farmi kokosa obrađuje se i pakira za dmBio kokosovu vodu. Na taj način osigurava se da veliki dio dodane vrijednosti za dmBio kokosovu vodu ostaje u Šri Lanki i koristi lokalnim zajednicama.

  1. Kada kokosovi orasi stignu u pogon za preradu u Mirigami, kokosova voda se ekstrahira, filtrira i pasterizira. Nakon toga, kokosova voda prolazi kroz proces ultravisoke temperature, koji je sterilizira i čini dugotrajnom u roku od nekoliko sekundi.

  2. Kokosova voda se zatim sigurno i higijenski pakira u Tetra Pak ambalažu. Proces punjenja odvija se vrlo brzo - na primjer, u jednom satu može se napuniti 9000 jedinica od 330 ml dmBio kokosove vode.

  3. Stroge kontrole kvalitete osiguravaju da dmBio kokosova voda zadovoljava najviše standarde kvalitete i sigurnosti, a pritom zadržava svoj okus.

  4. Gotova dmBio kokosova voda pakira se u kartone i priprema za slanje.

  5. Za otpremu, kutije se pakiraju na palete. Nakon što su postavljene na palete, ostaju u skladištu najmanje 72 sata i podvrgavaju se završnoj kontroli kvalitete.

Kraj popisa

Naši partneri i dobavljači

3. Naš proizvodni partner i dobavljač, Mirigama, Šri Lanka

dmBio surađuje s jednim od najstarijih poduzeća za preradu kokosa na Šri Lanki. Proizvođač je obiteljska tvrtka osnovana 1920. godine u Giriulli, u srcu kokosovog trokuta Šri Lanke, koja danas posluje u četvrtoj generaciji.

Naš proizvođač oslanja se na podršku lokalnih poljoprivrednih zajednica. Poljoprivrednici poput Gunapale i mnogi drugi su educirani i podržani na putu do bio-certifikacije.

Distribitivni centar dm Njemačka

4. Od nas do Vas

Iz naših distribucijskih centara u Waghäuselu, Weilerswistu i Wustermarku, dmBio kokosova voda kreće na posljednju etapu svog putovanja prema našim dm prodavaonicama. Kada stigne, smješta se na police gdje je možete pronaći prilikom sljedeće kupovine.

Vaš proizvod ima sljedeće certifikate: