Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj
  1. Životni put proizvoda 4763DXX8

Kraj popisa

Korak po korak do Vašeg doma

Prije nego gotov proizvod držite u svojim rukama, on prolazi kroz mnogo različitih proizvodnih koraka. U nastavku ćete dobiti uvid u sve korake proizvodnje svojeg proizvoda i upoznati ljude koji su u njima sudjelovali.

  1. Karta svijeta
Uzgoj jabuka

Bodensko jezero, Bodman-Ludwigshafen, Njemačka

Put našeg dmBio soka od jabuke započinje na Bodenskom jezeru. Regija Bodenskog jezera u Njemačkoj poznata je po svojim voćnjacima s jabukama, koje se između ostalog koriste za preradu soka. Ovi voćnjaci su važan dio regionalne poljoprivrede i doprinose raznolikosti ekološkog sustava. Voćnjaci regije Bodenskog jezera također pružaju stanište za brojne vrste životinja i biljaka.

  1. Plodno tlo oko Bodenskog jezera i uravnotežena klima u ovoj regiji stvaraju optimalne uvjete za uzgoj voća. Stabla jabuke idealno je saditi u jesen, a potom daju prvu žetvu u trećoj godini.

  2. Prilikom sadnje ovih voćnjaka odabrane su otporne sorte. U trakama širine 5,5 metara posijana je mješavina niskih trava i cvjetnog bilja kako bi se osigurala pristupačnost i stvorilo stanište za insekte poput pčela i leptira.

  3. Vrijeme berbe jabuka obično je u kasno ljeto ili jesen, ovisno o sorti i klimatskim uvjetima. Optimalno vrijeme za berbu određuje nekoliko čimbenika, uključujući boju, čvrstoću i okus jabuke, kao i postizanje idealnog sadržaja šećera.

  4. U voćnjaku se jabuke pažljivo sortiraju i beru. Beru se ručno ili skupljaju mehanički uz pomoć stroja za branje koji se prevozi traktorom. Ovim strojem jabuke se transportiraju u kontejner gdje se pripremaju za daljnji transport.

Kraj popisa

Obrada jabuka

Bodensko jezero, Stockach, Njemačka

Jabuke iz voćnjaka za proizvodnju soka obrađuju se u obližnjoj tvornici u Stockachu na Bodenskom jezeru, što osigurava regionalnu dodanu vrijednost. Tvornica se zalaže za očuvanje prirodnih livada i voćnjaka koji oblikuju ovu regiju.

  1. Odmah nakon isporuke od proizvođača, svježe voće prolazi početnu inspekciju od strane tima za osiguranje kvalitete. Provjeravaju se kvaliteta i cjelovitost jabuka, a zatim podvrgavaju daljnjim ispitivanjima, uključujući ispitivanja prljavštine i čvrstoće.

  2. Nakon pregleda jabuke prolaze kroz nekoliko koraka obrade. Prvo se peru, zatim ručno sortiraju i na kraju usitnjavaju u mlinovima.

  3. Sjeckanjem se osigurava da se komadići jabuke razbiju. Taj se postupak naziva gnječenje. Nakon drobljenja dolazi do stvarnog prešanja u kojem se sok istiskuje iz kaše. Nakon kratkotrajnog zagrijavanja prešani sok se dovodi u spremnik za daljnju obradu. Ostaci jabuka također se dobro iskorištavaju, primjerice za stočnu hranu.

  4. Prirodno zamućeni direktni sok pohranjuje se u hladnjaču, odakle se po potrebi može preuzeti u bilo kojem trenutku. Logistički tim odgovoran je za organizaciju utovara i transporta diljem Europe.

Kraj popisa

Punjnje soka u ambalažu

Lütgenrode, Donja Saska, Njemačka

Proizvodni put nastavlja se u Lütgenrodeu s punjenjem soka od jabuke. Tako cijeli lanac vrijednosti ostaje u Njemačkoj.

  1. Pasterizacija se provodi postupkom poznatim kao "kratkotrajno zagrijavanje" (SHT), koji osigurava da sok dulje zadržava svoj rok trajanja u boci.

  2. Tetra Pak ambalaža također mora prvo biti proizvedena i podvrgnuta temeljitom testiranju. Na slici se paket naše ambalaže uspoređuje s predloškom kako bi se provjerilo zadovoljava li zahtjeve kvalitete.

  3. Oko 7.000 soka litara na sat protječe kroz sustav putem pokretnih traka. Prvo se sok puni u prethodno proizvedenu Tetra Pak ambalažu, a paketi sokova se zatim pakiraju u transportne kartone.

  4. Kutije se slažu na paletu i zamotaju folijom kako bi se kasnije osigurao siguran transport. Svaka paleta sadrži 96 kartona, što odgovara ukupno 576 litara soka. Viljuškar podiže tri palete, odnosno oko 1500 litara soka i utovaruje ih u transportni kamion koji kreće na put prema jednom od naših distribucijskih centara.

Kraj popisa

Naši partneri

Naš proizvodni partner i dobavljač, Lütgenrode, Njemačka

Naš proizvodni partner specijalizirao se za proizvodnju voćnih sokova, pri čemu su kvaliteta i okus u središtu pozornosti. Društvena i ekološka održivost te etičko djelovanje ključne su vrijednosti našeg proizvodnog partnera, što se očituje u brojnim projektima koje tvrtka podržava. Među njima su, primjerice, poticanje sadnje livada za pčele te novoosnivanje, očuvanje i održavanje voćnjaka.

dm distributivni centar

Od nas do Vas

Iz naših distribucijskih centara u Waghäuselu, Weilerswistu i Wustermarku, dmBio pakiranja soka od jabuke kreću na posljednju etapu svog putovanja prema našim dm prodavaonicama. Kada stignu na odredište, bit će smještena na police gdje ih možete pronaći prilikom sljedeće kupovine.

Vaš proizvod ima sljedeće certifikate: