Pasta e Basta!
Ukusne alternative za tjesteninu

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 3 min.
•
07.11.2023.

Svijet tjestenine ne poznaje samo nebrojene oblike, već u međuvremenu postoje i brojne alternative sastojaka klasičnoj tjestenini od tvrde pšenice. Donosimo pregled ukusnih varijanti...
Rezanci od tvrde pšenice bogati su ugljikohidratima i time su sve samo ne lagana jela. No, oni se mogu zamijeniti i alternativama s malo ugljikohidrata koje su bogate bjelančevinama i vlaknima. Rezanci od mahunarki poput slanutka ili crvene leće pružaju ukusan vlastiti okus, većinom se brže skuhaju nego pandan od pšenice i uz to sadrže i manje ugljikohidrata od uobičajene tjestenine.
Mahunarke: mali izvori bjelančevina
Slanutak je uobičajeno poznat ili u obliku pirea kao ukusni humus ili u curryima i salatama. U međuvremenu je svoje mjesto na tanjuru pronašao i u obliku rezanaca. dmBio Fusilli rezanci od slanutka, 300 g imaju velik udio bjelančevina i bogati su vlaknima, željezom i kalcijem. „Čvrsti humus“ sastoji se od čisto biljnog, biološkog brašna od slanutka. Druga varijanta od mahunarki koja ne samo da osvaja hranjivim vrijednostima, već i finom orašastom aromom su dmBio Fusilli rezanci od crvene leće, 300 g. Ova tjestenina od mljevene leće ima također velik udio bjelančevina i najukusnija je s jakim umacima kao na primjer vegetarijanski bolonjez.
Alternativa za pšenicu: cjelovito zrno od pira
Pir je jedna od najstarijih uzgajanih sorti žitarica i konzumirali su ga ljudi već prije više od 10.000 godina. Sa sve većim biouzgojem uzgoj pira je doživio renesansu. Pir se može uzgajati bez ikakvih umjetnih gnojiva i najvećim dijelom na prirodan način zadržava štetočine podalje. Uz to je pir zbog svoje ljuske bolje zaštićen od utjecaja okoliša poput štetnih tvari nego pšenica. Ukusne dmBio pahuljice od punog zrna pira, 500 g sastoje se od svježe mljevenog punog zrna pira i zahvaljujući njihovom obliku pahuljica vrlo dobro upijaju umake. Ako netko od svojih špageta želi napravi aglio e olio, i ovdje s dmBio špagetima od pira, 500 g može koristiti varijantu od pira.
Netolerancija na gluten? Nikakav problem!
dmBio bezglutenski fusilli, 400 g savršena su alternativa za uobičajenu tjesteninu i pružaju svima koji boluju od upalne crijevne bolesti celijakije vrlo ukusnu alternativu. Spiralni rezanci proizvode se od riže i kukuruza i imaju neusporedivo blaži okus. Uostalom: I rezanci koji se sastoje od mahunarki mogu biti bez glutena i time su ukusna alternativa za ljude koji sa snažnim abdominalnim bolovima reagiraju na ljepljivi protein gluten.