Tjestenina od pira sa špinatom
Sastojci:
- 300 g dmBio tjestenine od pira
- 2 režnja češnjaka
- pola šalice grubo sjeckanih oraha
- šalica sušenih rajčica
- 200 g baby špinata
- 150 g feta sira
- sol, papar i muškatni oraščić
Priprema:
Tjesteninu stavite kuhati u kipuću vodu. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te dodajte sjeckani češnjak i pirjajte ga 1 minutu. Potom dodajte sjeckane orahe i sušene rajčice te sve zajedno pirjajte još 2-3 minute te začinite prstohvatom muškatnog oraščića. U tavu potom dodajte oprani špinat i neprestano miješajte dok lišće ne postane sparušeno. Tjesteninu ocijedite i prelijte dobivenim umakom te feta sirom. Po želji začinite solju i paprom.
Jeste li znali…
Špinat pripada u istu porodicu biljaka kao repa i blitva. Iako je dostupan cijele godine, sezona špinata traje od ožujka do svibnja i od rujna do listopada, kada je najdostupniji i ima najbolji okus. Sadrži nitrite koji sami po sebi nisu opasni za zdravlje, ali prilikom podgrijavanja termički obrađenog špinata nitrati se, uz pomoć bakterijskih enzima, pretvaraju u nitrite. U kiselom okruženju (želuca) uz prisutnost proteina, iz nitrita nastaju nitrozamini koji se smatraju kancerogenima. Stoga je vrlo važno imati na umu da je špinat bolje pojesti hladan nego ga podgrijavati. Može se pripremati na razne načine, od salata u kojima se jede sirov do raznih načina kuhanja. Lako je dostupan, vrlo jednostavan za pripremu i niske kalorijske vrijednosti.