Sve iz jednog lonca: Jednostavni „One-Pot“ recepti
Teško da bilo koje drugo jelo možemo lakše pripremiti od ovih recepata iz jednog lonca: Sve što trebate je jedan lonac u kojem se vaši omiljeni sastojci lagano kuhaju. Bit ćete nagrađeni nezaboravnim iskustvom okusa i brzim pranjem posuđa. Savršeno, zar ne?

Izvor energije: Proso s tikvicama i mrkvom u loncu
U ovom receptu uživat će i vegetarijanci i vegani, kao i svi koji vole ukusna jela bogata vlaknima.
Sastojci za dvije porcije:
- 100 g dmBio prosa
- ½ žlice dmBio povrtnog temeljca
- 2 žlice dmBio ulja za pečenje, dobro zagrijati
- 1 tikvica
- 2 mrkve
- 1 crveni luk
- 1 češanj češnjaka
- svježi bosiljak
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 200 ml vode
Priprema
- Tikvice operite, mrkvu, luk i češnjak ogulite, a zatim sve izrežite na kockice.
- U loncu zagrijte ulje i u njemu na srednje jakoj vatri pržite luk, češnjak, tikvice i mrkvu, dok ne dobiju svijetlosmeđu boju.
- Dodajte proso i kratko propržitie Potom dodajte povrtni temeljac i sve zalijte vodom te pustite da prokuha. Pokrijte lonac i povremeno miješajte na laganoj vatri – oko 5 minuta. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
- Bosiljak operite i sitno nasjeckajte te dodajte u proso.
- Začinite sa soli i paprom te po želji dodajte feta sira za poseban okus.
Vrijeme pripreme: oko 35 minuta
Klasični lonac: Chili con Carne
Kuhanje složenih jela uopće nije vaša strast? Bez brige – uz klasik Chili con Carne nikada nećete pogriješiti.
Sastojci za 4 porcije:
- 500 g junećeg mljevenog mesa
- 1 crvena čili paprika
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica kumina u prahu
- 1 konzerva graha
- 1 konzerva kukuruza
- 2 konzerve dmBio pelata rajčice
- 100-200 ml goveđeg temeljca
- sol, origano i papar
Priprema:
- Luk i češnjak sitno nasjeckajte na kockice i dinstajte na maslinovom ulju u zagrijanom loncu dok luk ne postane prozirne boje. Dodajte mljeveno meso i kratko popržite.
- Nasjeckajte čili papriku (izvaditi sjemenke za blaži okus) i dodajte u lonac zajedno sa čilijem u prahu, kuminom, origanom i komadićima rajčice. Potom dodajte goveđi temeljac i sve zajedno kuhajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. (Promiješajte s vremena na vrijeme!)
- Otprilike 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte oprani grah i kukuruz. Začinite sa soli i paprom te poslužite. Uz ovo jelo je dovoljno i malo kruha ili nachosa.
Vrijeme pripreme: oko 55 minuta.
Užitak tjestenine: „One-Pot“ pasta
Tjestenina, sušena rajčica, parmezan, masline: to zasigurno miriše na „Bella Italia“. Za brzo uživanje u tjestenini, svakako biste trebali isprobati ovaj brzi recept.
Sastojci za 4 porcije:
- 400 g dmBio fusilla
- 50 g dmBio sušene rajčice
- 200 ml dmBio umaka od rajčice
- 100 g dmBio maslina
- 100 g parmezana
- 150 g paprika
- 1 luk
- malo bosiljka
- 3 žličice origana
- 1 žličica čilija
- češnjak
- 1,2 l vode
Priprema:
- Fusille i sve ostale sastojke stavite u lonac i prelijte vodom.
- Poklopite i pustite da kuha 8 do 10 minuta. Povremeno promiješajte kako tjestenina ne bi zagorjela. Po potrebi dodajte još malo vode.
- Sklonite s vatre i servirajte- ne zaboraviti parmezan! - i poslužite
Vrijeme pripreme: oko 15 minuta