Juha od cikle s đumbirom
Autor: Nastasja Chiara Petrić

Ciklu od milja zovem kraljicom korjenastog povrća. Osim što je predivne boje i može uljepšati svaki tanjur, iznimno je hranjiva i vrlo vrijedna namirnica zdrave prehrane. Postoji nekoliko verzija juhe od cikle koje rado pripremam; ona u koju stavim kokosovo mlijeko za ljetnu verziju te zimska s đumbirom koja će vašem organizmu dati dovoljno poticaja da se izbori u hladnom periodu kada trebamo puno više raditi na imunitetu.

Sastojci:
- 2 velike cikle
- 1 žlica dmBio ghee maslaca
- 1 srednji crveni luk
- 1 veća mrkva
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica svježeg đumbira ili 2 žlice dmBio đumbirovog soka
- 1 srednji krumpir
- 1 lovorov list
- 1 l temeljca ili vode
- sol i papar
- 3 žlice dmBio suncokretovih sjemenki
- 3 žlice dmBio koštica bundeve
Priprema:
Ciklu operite i u kori stavite kuhati dok ne omekša. U zaseban zagrijani lonac stavite ghee maslac. Kada se otopi, popržite sjeckani luk otprilike 5 minuta na laganoj vatri. Dodajte narezanu mrkvu na kockice, pržite par minuta te potom protisnite češnjak, dodajte nasjeckani svježi đumbir i još kratko pržite sastojke.
Dodajte skuhanu ciklu koju ste prethodno ogulili i narezali na manje kocke te dodajte oguljeni i na sitne kockice narezani krumpir. Sve zalijte vodom ili temeljcem. Ako koristite sok od đumbira, dodajte ga u ovom trenutku. Ubacite lovorov list, sol i papar pa povremeno miješajući kuhajte otprilike pola sata na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša. Izvadite lovorov list i izblendajte juhu. Servirajte je uz tostirane suncokretove i bundevine sjemenke.
SAVJET: Svježu ciklu možete staviti kuhati s ostatkom povrća, bez prethodnog kuhanja u kori, samo s vremenom provjeravajte koliko je omekšala. Ako želite ubrzati vrijeme kuhanja, naribajte je na široj strani ribeža umjesto da je narežete na kockice.