Galette od zobenog brašna s jagdama
Autor: Petra Jelenić
Foto: Mateja Buča

Galette je zapravo pita jednostavnog oblika. Za galette vam ne trebaju posebni kalupi, sve što vam treba jest dobar recept za tijesto i ukusno voće. Prema ovom receptu tijesto ćemo raditi s bezglutenskim zobenim brašnom. Ako je voće sočnije, tijesto treba malo šire razvaljati da biste ga mogli preklopiti preko voća. Ako pak koristite manje sočno voće, dovoljno je ostaviti samo malo deblji rub. Prednost ovog deserta jest to što ga možemo prilagoditi svakom godišnjem dobu i uvijek koristiti svježe sezonsko voće. Ljeti ćemo pripremiti galette s breskvama, ujesen s kruškama, a u kasno proljeće s jagodama.
Vrijeme pripreme: 601 minuta + hlađenje
Količina: za jedan galette promjera 25 cm (oko 8 šnita)
Sastojci:
Za tijesto:
- 220 g dmBio bezglutenskog zobenog brašna
- 35 g dmBio badema (blanširanih pa mljevenih)
- 75 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske
- 1 ravna žličica soli
- 1 jaje M veličine
- 150 g maslaca
Za nadjev:
- 100 g dmBio namaza od jagoda
- 30 g dmBio bademovog brašna
- oko 300 g opranih i očišćenih svježih jagoda
- 1-2 žlice dmBio badema (nasjeckanih)
Priprema:
Promiješajte brašno s mljevenim bademima, šećerom i solju. Dodajte jaje i maslac narezan na listiće. Umiješajte glatko tijesto pa zamotajte u papir za pečenje te ga spremite u hladnjak da se stisne i odmori. Odmoreno tijesto razradite pa izvaljajte između dva papira za pečenje. Valjanjem između papira izbjeći ćemo dodavanje brašna, no ako se slučajno počne lijepiti, pospite malo zobenim brašnom. Razvaljajte tijesto u krug debljine 3 milimetra. Ako je potrebno, pomoću tanjura ili poklopca nacrtajte pravilan krug. Namaz od jagoda promiješajte s bademovim brašnom pa namažite tanko po sredini galetta. Pazite da barem 3 centimetra od ruba tijesta ostane prazno. Na namaz od jagoda posložite svježe jagode pa rubove tijesta preklopite prema unutra. Poravnajte galette i pospite ga sjeckanim bademima. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190°C oko 30 minuta. Pričekajte da se galette ohladi prije nego ga narežete na 8 šnita.
SAVJET:
U receptima ćete često naići na bademovo brašno, no morate znati da se u većini recepata to zapravo odnosi na na fino mljevene bademe. Razlika je u tome što ćemo fino mljevene bademe dobiti tako da bademe sameljemo u mlinu za orašaste plodove, a bademovo brašno se dobiva od ostataka stiještenih badema u postupku dobivanja bademovog ulja. Ostaci stiještenih badema melju se u brašno koje je izuzetno suho i zato “pije” mnogo tekućine. Zbog toga se bademovo brašno najčešće koristi kao zgušnjivač.