Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj
  1. 6116DXX1

Kraj popisa

Korak po korak do Vašeg doma

Prije nego gotov proizvod držite u svojim rukama, on prolazi kroz mnogo različitih proizvodnih koraka. U nastavku ćete dobiti uvid u sve korake proizvodnje svojeg proizvoda i upoznati ljude koji su u njima sudjelovali.

  1. Karta svijeta
  1. 1. stanica

    → Uzgoj i žetva

  2. 2. stanica

    → Obrada

  3. 3 stanica

    → Naši partneri u proizvodnji i dobavljači

  4. 4. stanica

    → Od nas do Vas

Kraj popisa

Uzgoj i berba jackfruita

1. Uzgoj i žetva, Hosagunda, Karnataka, Indija

Jackfruit je biljka duda i porijeklom je iz tropskih zemalja. Uglavnom se uzgaja u Indiji, Tajlandu, Bangladešu, Indoneziji, Nepalu i Šri Lanki, a često se koristi kao zamjena za meso u Europi. Jackfruit izvorno dolazi iz južne Indije, ali se sada uzgaja i u drugim tropskim zemljama sa sličnim klimatskim uvjetima. Jackfruit u našem proizvodu "dmBio Jackfruit u limenci" dolazi iz indijske pokrajne Karnataka.

  1. Više od 1200 malih poljoprivrednika uzgaja egzotično voće u Hosagundi i susjednim područjima uzgoja. Pojedinačna gospodarstva prilično su mala, oko 4-8 hektara.

  2. Mali poljoprivrednici udružili su se u zadrugu, što sa sobom nosi brojne prednosti. Udruživanjem se procesi mogu učiniti učinkovitijima, resursi se dijele, a procesi certifikacije provode se jednoobrazno. Preko zadruge poljoprivrednici dobivaju i besplatnu obuku i biodinamičko gnojivo.

  3. Ramesh (42) zadruzi dostavlja jackfruit od 2011. godine. Osim jackfruita, uzgaja i kokosove orahe te proso. Njegova su polja generacijama u obitelji, preuzeo ih je od oca. Ramesh je farmu pretvorio u biodinamički uzgoj 2008. Ističe koliko je važan svaki pojedinačni korak u uzgoju kako bi se u konačnici postigao visok kvalitetan prinos.

  4. Santosh ima 38 godina. Od roditelja je preuzeo i farmu. Iz uvjerenja je 2012. godine prešao na biodinamičku obradu polja. Santosh prvenstveno uzgaja jackfruit, tamarind, indijski orah, proso i kokos. I Ramesh i Santosh ponosno ukazuju da od 2019. uzgajaju novu sortu jackfruta koja sadrži manje ljepljivog soka, što olakšava naknadnu preradu.

  5. Jackfruit raste na deblu drveta. Godišnje u prosjeku donese 250 plodova. Plod može biti visok do 100 cm i težak 50 kg. Jackfruit cvate od rujna do veljače. Plodovi rastu tijekom cijele godine, ali glavno razdoblje berbe je od travnja do svibnja i od prosinca do siječnja, što je rezultat kraćeg razdoblja cvatnje tijekom kišne sezone.

  6. Nezreli plodovi beru se nakon otprilike 80 dana. To se radi pomoću teleskopskog srpa koji omogućuje žetvu plodova izravno sa zemlje, a da se poljoprivrednici ne moraju penjati na drvo. Ovakav način berbe stoga značajno povećava njihovu sigurnost.

  7. U ovom trenutku plodovi još nisu razvili nikakvu slatkoću - nezrela pulpa je neutralnog okusa, što je idealno za korištenje kao zamjena za meso. S druge strane, zrelo voće ima okus mješavine manga, banane i ananasa.

  8. Jackfruit se sastoji od različitih dijelova biljke. Unutarnja pulpa koja okružuje sjemenke botanički se naziva "lukovica". Ti su gomolji zapravo latice jackfruita.

  9. Svježe ubrani mladi plodovi jackfruita dovoze se u privremeno skladište zadruge, a odatle se sortiraju i transportiraju do mjesta prerade.

  10. Shiva Kumar ima 48 godina i radi u zadruzi od 1999. godine. Kao terenski službenik, Shiva je u stalnoj komunikaciji s poljoprivrednicima i redovito je na licu mjesta na njihovim farmama. On ih obučava i savjetuje o ekološkom uzgoju. Poljoprivreda je Shivin život, a u budućnosti bi volio da može i dalje prenositi svoje znanje i entuzijazam za organski uzgoj u radu s poljoprivrednicima.

Kraj popisa

Žena koja pakira proizvod

2. Obrada, Bengaluru, Karnataka, Indija

U indijskoj državi Karnataka, gdje se uzgaja jackfruit, također se prerađuje, konzervira i etiketira. To znači da velik dio dodane vrijednosti ostaje u Indiji.

  1. Kada jackfruit stigne na mjesto obrade zadruge u Bengaluruu, prvo se podvrgava dolaznoj inspekciji. Provjerava se kvaliteta i plodovi se ponovno sortiraju prema stupnju zrelosti.

  2. Jackfruit se prvo guli...

  3. ...a zatim reže na male komadiće. Kora i svi ostali nejestivi dijelovi jackfruita se izdvajaju i koriste za kompostiranje ili proizvodnju gnojiva.

  4. Voće prethodno narezano na sitne komadiće zatim se blanšira.

  5. U sljedećem koraku voće se namače u salamuri i puni u limenke.

  6. Limenke se zatvaraju i autoklaviraju. To znači da su one i njihov sadržaj izloženi povišenim temperaturama i tlaku - kao u ekspres loncu. Što znači da su pouzdano sterilizirane.

  7. Kako bi se osigurala kvaliteta, roba prolazi razne laboratorijske testove i dodatnu završnu inspekciju prije pakiranja na palete za transport do luke u Chennaiju. Odatle ide brodom za Hamburg.

  8. Harshita ima 23 godine i od 2019. radi u zadruzi na preradi jackfruita. Ona je odgovorna za to da svaka limenka bude označena točnim podacima, kao što je broj serije ili datum roka trajanja. Ono što Harshitha posebno voli u svom poslu je koordinacija i razgovor s kolegama. Ima velike ambicije za daljni profesionalni razvoj unutar tvrtke.

  9. Viji, 51, je operativna menadžerica. Ono što posebno voli u svom poslu je podrška i osnaživanje žena. Radom u tvornici žene stječu određeni stupanj neovisnosti, imaju vlastita fiksna, redovita primanja i ne ovise o obitelji ili mužu pa mogu voditi samostalan život. Zadruga također podupire školovanje djece zaposlenika i pouzdan pristup obrazovanju.

Kraj popisa

Naš partner u proizvodnji i dobavljač

3. Naš proizvodni partner i dobavljač, Berlin, Njemačka

Naš proizvodni partner specijaliziran je za veganske delicije napravljene od odabranih, visokokvalitetnih organskih sastojaka. Inovativnost, kulinarski užici i uživanje mirne savjesti u fokusu su njegovih proizvoda. Društvena i ekološka održivost, kao i etičko djelovanje središnje su brige za našeg proizvodnog partnera, što se odražava u opskrbnim lancima i suradnji s njegovim dobavljačima. Naš se partner oslanja na dijalog s poljoprivrednicima, plaća poštene cijene i podupire ih obukom i certificiranjem. On je pouzdana poveznica između dm-a i zadruge u Indiji.

dm distribucijski centar

4. Od nas do Vas

Iz naših distribucijskih centara dmBio Jackfruit limenke započinju završnu fazu svog puta do naših dm prodavaonica. Kada stignu na odredište, stavljaju se na police gdje ih možete pronaći sljedeći put kad krenete u kupovinu.

Vaš proizvod ima sljedeće certifikate:

Projekti koje podržava:

Poboljšanje sustava organske poljoprivrede uz pomoć projekta uzgoja drveća

Poboljšanje sustava organske poljoprivrede uz pomoć projekta uzgoja drveća

Zajedno s indijskom zadrugom, naš partner u proizvodnji pokrenuo je projekt za poboljšanje organske poljoprivrede u Indiji. Ciljevi projekta uključuju suzbijanje degradacije zemljišta, povećanje biološke raznolikosti i omogućavanje malim poljoprivrednim obiteljima u i oko Hosagunde da ostvare povećani, stabilan prihod kroz diverzifikaciju i povećanu produktivnost. Poljoprivrednici se podupiru u sadnji mladog drveća i obučavaju o uzgoju, agrošumarstvu i općenito o dobrim poljoprivrednim praksama. Projekt će obnoviti 250 hektara degradiranog šumskog zemljišta sadnjom 25.000 stabala u pokrajni Karnataka, posebno u Hosagundi. Do 2000 ljudi trebalo bi biti obučeno tijekom trajanja projekta i nakon njega. U tu svrhu izgradit će se ogledna farma, a projekt će se povezati s postojećim informativno-obrazovnim centrom.