Bolno i peckajuće grlo
Kako ga se riješiti, kako ga izbjeći?
Svi poznajemo taj pakleni osjećaj kao da smo progutali vatru. U grlu i ždrijelu peče, grebe i pali. Teško gutamo i samu slinu, a kamoli hranu, jer svakim gutljajem bol je sve izrazitija i nepodnošljivija. Upaljeno grlo i ždrijelo često prate i pridruženi simptomi: šmrcanje i kihanje, začepljen nos, promuklost, kašljucanje, povišena tjelesna temperatura i opća slabost. Pročitajte što mogu značiti grlobolje, kako ih se najlakše riješiti i bez odlaska liječniku te kako ih spriječiti.
Kraj popisa
Najčešći uzroci boli i peckanja u grlu
Presuhi zrak u spavaćoj sobi
Pogotovo u zimskim mjesecima često se događa da se ujutro probudimo s bolnim grlom. Zbog zagrijavanja je zrak u prostorijama često presuh, pogotovo ako noću iz ovog ili onog razloga dišemo uglavnom na usta. Pomaže već ako noću malo smanjimo grijanje i osiguramo više vlage u zraku – to možemo učiniti uz pomoć ovlaživača zraka, ali i posude s vodom ili mokrim ručnicima na radijatoru. Sobne biljke također pomažu povećati vlažnost zraka u prostoriji.
Alergijski rinitis
Alergijsku upalu sluznice uzrokuju inhalacijski alergeni. Najčešće se radi o preosjetljivosti na pelud, grinje, plijesni i životinjske alergene. Kihanje, svrbež i vodenasti iscjedak iz nosa također mogu biti popraćeni bolovima u grlu i ždrijelu, a ponekad i osjećajem knedle u grlu, nadražajnim kašljem i svrbežom očnih spojnica. Takvi se problemi mogu otkloniti prestankom izlaganja alergenu i primjenom antihistaminika.
Laringofaringealni refluks
Riječ je o slijevanju želučanog sadržaja u ždrijelo i grlo. Želučana kiselina, probavni enzimi i žuč uzrokuju oštećenje na sluznici ždrijela i grla, koje osjećamo kao iritaciju, bol i nelagodan osjećaj. Možemo osjetiti stezanje u ždrijelu, bolove u grlu i ždrijelu, kiseli okus u ustima, može se javiti kašalj i otežano disanje. Ova vrsta upale može se liječiti lijekovima za regulaciju želučane kiseline.
Upala grla ili laringitis
Najčešći uzrok upaljenog grla je virusna infekcija gornjih dišnih putova, poput prehlade. Upala grla može pratiti i bronhitis, upalu pluća, gripu, covid-19 ili neku drugu infekciju gornjih dišnih puteva. Pretjerano pričanje ili udisanje nadražujućih tvari također može uzrokovati kratkotrajnu (akutnu) ili dugotrajnu (kroničnu) upalu grla.
U pravilu je najuočljiviji simptom upaljenog grla promjena glasa (promuklost) ili pak ostajemo čak i bez glasa. Škaklje nas u ždrijelu, imamo osjećaj da je grlo hrapavo, neprestano moramo ispljuvavati. Kod težih infekcija može se javiti i povišena temperatura, malaksalost, bolovi pri gutanju i peckanje u grlu.
Upala grla ili faringitis
Upalu grla uzrokuju virusi, ali često i bakterije. Može se javiti u sklopu virusne infekcije, poput prehlade, gripe, covida-19 ili infektivne mononukleoze, ili uz bakterijsku, najčešće streptokoknu infekciju (angina).
Kako razlikovati virusnu infekciju od bakterijske?
Simptomi – bolno ždrijelo i bol pri gutanju – isti su i kod virusne i kod bakterijske infekcije. U oba slučaja sluznica koja prekriva ždrijelo je više ili manje upaljena, ali može biti i prekrivena bjelkastim naslagama ili gnojnim iscjetkom. Povišena tjelesna temperatura, povećanje limfnih čvorova na vratu i povećan broj bijelih krvnih zrnaca u krvi karakteristični su i za virusnu i za bakterijsku upalu grla, no znakovi su obično izraženiji kod bakterijske upale.
Antibiotici ne pomažu kod virusne infekcije. Liječnik ih propisuje ako laboratorijske pretrage potvrde bakterijsko podrijetlo bolesti. U slučaju streptokokne upale ždrijela liječnik obično propiše penicilin, eritromicin ili neki drugi antibiotik za liječenje infekcije i sprječavanje komplikacija. Bez posjeta liječniku ili laboratorijske pretrage teško je definitivno znati radi li se o virusnoj ili bakterijskoj bolesti. Načelno se smatra da istovremena pojava nosnog iscjetka, kašlja i blago povišene tjelesne temperature ukazuje na virozu.
Virusna infekcija
- Obično nema gnojnog iscjetka u ždrijelu
- Normalna ili blago povišena tjelesna temperatura
- Normalni ili blago povećani limfni čvorovi
- Test brisa ždrijela negativan na streptokoke
- Antibiotik ne pomaže
- Česti kašalj
- Obično nema bijelih mrlja ili gnojnih čepova
Bakterijska infekcija
- Često s gnojnim iscjetkom u grlu
- Malo ili umjereno povišena tjelesna temperatura
- Malo do umjereno povećani limfni čvorovi
- Test brisa ždrijela pozitivan na streptokoke
- Potreban antibiotik
- Obično bez kašlja
- Crvenilo nepca s bijelim naslagama ili gnojnim čepovima
Kućni lijekovi za upalu grla i ždrijela
Puno tekućine
Konzumacijom tekućine vlažimo sluznicu, zbog čega se bol smanjuje. Osim toga, dovoljnim unosom tekućine tijelo se lakše bori protiv bolesti.
Topla juha ili jušno jelo
Topla juhica ugodno navlaži grlo, a ako se posoli malo više nego inače, pomaže i u smanjenju upale. Uz iznimku soli, kod upale grla bolje je izbjegavati jake začine i jesti mekanu, mlaku hranu te puno voća i povrća.
Med
Budući da ima protuupalna i antimikrobna svojstva, med je oduvijek bio omiljen i učinkovit prirodni lijek. Svojim blagotvornim slojem štiti grlo i ubrzava proces ozdravljenja. Odličan izbor za bolno grlo je čaj s medom, ali čaj ne smije biti prevruć. Osim važnih mineralnih tvari i flavonoida koji djeluju antimikrobno, med sadrži i poseban pčelinji enzim osjetljiv na temperaturu, koji razrijeđen s vodom (ili čajem) počinje proizvoditi male količine prirodne antimikrobne tvari – vodikovog peroksida. Mješavina meda i toplog čaja ili mlake vode može se piti nekoliko puta dnevno.
Slana voda
Mnogi se zaklinju u grgljanje slane otopine koja smiruje upalu, smanjuje oticanje sluznice i sprječava razrastanje nekih vrsta bakterija. U otprilike dva decilitra vode pomiješajte najviše polovicu čajne žličice soli. Tekućina ne smije biti previše slana jer može dodatno isušiti grlo. Grgljajte svaki sat ili svaka dva sata po 30 sekundi, ali otopinu nemojte gutati.
Jabučni ocat
Još je grčki liječnik Hipokrat preporučivao jabučni ocat za liječenje upale grla. U dva decilitra mlake odnosno tople vode pomiješajte žlicu jabučnog octa i žlicu meda. Grgljajte i progutajte.
Limun
Za limune kažu da pomažu kod upale grla jer razrjeđuju sluz i ublažavaju bol. Naravno, sadrže i puno vitamina C koji nam pomaže da lakše prebrodimo infekciju odnosno da se obranimo od upala. Pomiješajte malo limunovog soka u čašu mlake vode i popijte. Đumbir možete naribati i u mješavinu vode i limunovog soka, dodati malo meda i dobiti još učinkovitiji i slasniji ljekoviti napitak.
Kadulja
Kadulja se koristi kod upala i bolesti usne šupljine i ždrijela u obliku ispiranja i grgljanja. Pola čajne žličice na šalicu vode priprema se kao infuzija koja neka poklopljena odstoji 5 minuta.
Kamilica
Čaj od kamilice odličan je za vlaženje suhog grla kada ste prehlađeni, a također smiruje upalu. Dodamo li mu i žličicu meda, bit će još blagotvorniji.
Oblozi za bolno grlo
Skuta
Nekoliko žlica skute sobne temperature namažite između dva komada papirnatog ručnika i stavite na bolno grlo. Preko toga zavežite ručnik ili kuhinjsku krpu. Oblog ostavite na vratu dok se skuta ne osuši, što može trajati nekoliko sati.
Mlaka voda
Pamučnu krpu ili ručnik namočite u mlaku vodu, ocijedite i omotajte oko vrata, a preko toga stavite vuneni šal. Ostavite oko vrata pola sata.
Ocat
Napravite isto kao gore, ali u mlaku vodu dodajte i malo jabučnog octa.
Krumpir
Skuhajte 5 krumpira u kori i zgnječite ih valjkom. Topli oblog stavite na vrat, omotajte ga šalom i ostavite pola sata do sat vremena.
Propolis – prirodni "antibiotik" za upaljeno i bolno grlo
Najbolja stvar koju možemo priuštiti bolnom, peckajućem i upaljenom grlu je - propolis. Djeluje antimikrobno i protuupalno te potiče zacjeljivanje i regeneraciju sluznice. O antimikrobnom djelovanju propolisa na bakterije, viruse i gljivice postoji već više od tisuću stručnih publikacija. Propolis se sastoji od više od tri stotine različitih spojeva, od kojih su najvažniji flavonoidi. Količina flavonoida u propolisu uvelike ovisi o sezoni i lokaciji pčelinje paše.
Propolis, naime, pčele proizvode od prirodnih smola koje drveće izlučuje kao dio svojeg obrambenog sustava. Te smole miješaju s voskom i enzimima za zaštitu košnice. Koristi se za dezinfekciju unutarnje površine košnice, začepljenje pukotina i otvora te balzamiranje uljeza radi sprječavanja širenja štetnih mikroorganizama. Propolis također isparava u košnici, stvarajući prirodnu zaštitu koja omogućuje zdrav razvoj i život pčelinjih obitelji.
40 % kraće trajanje simptoma
Prema rezultatima kliničkog istraživanja, propolis u spreju s koncentracijom bioflavonoida od 15 mg/ml pomaže skratiti trajanje simptoma infekcije gornjih dišnih putova, poput bolnog i upaljenog grla i ždrijela te promuklosti, za čak 40 %. Čak 80 % ljudi nakon 3 dana korištenja spreja više nije imalo simptome.
Antivirusno i protuupalno djelovanje propolisa
Analize su pokazale da dosta flavonoida iz propolisa ima sposobnost vezanja na virusne proteine, što vjerojatno doprinosi antivirusnom učinku. U još neobjavljenom istraživanju utvrđeno je da propolis s koncentracijom bioflavonoida od 15 mg/ml uništava više od 90 % virusa nakon 5 minuta kontakta. Svakodnevnom uporabom propolis spreja u usnoj šupljini možemo smanjiti rizik od infekcije virusima, pa tako i koronavirusom.
Osim antivirusnog djelovanja, propolis pomaže u jačanju imunološkog sustava, a ima i snažno protuupalno djelovanje jer pojačava protuupalni stanični odgovor i stimulira imunološke stanice koje uklanjaju viruse i zaražene stanice.
Propolis u kapima, spreju ili otopini
Kada se želimo riješiti bolnog i upaljenog grla - najčešći izbor je propolis u spreju, jer omogućuje jednostavno i precizno nanošenje na mjesto upale. U akutnoj fazi prilično ublažava simptome i djeluje na skraćivanje trajanja simptoma. Možete se odlučiti i za kapi ili otopinu koju grgljate odnosno dozirate u proizvoljnu tekućinu, nakapate na žlicu meda ili šećera i konzumirate.
Propolis na bazi alkohola ili vode
Propolis je u principu slabo topiv u vodi, zbog čega je većina otopina odnosno tinktura i sprejeva za oralnu primjenu u obliku alkoholne otopine. U slučaju upaljenog grla i ždrijela ili infekcije usne šupljine, manje su prikladne alkoholne otopine koje mogu dodatno nadražiti već upaljenu sluznicu. Prikladniji su propolisi na bazi vode, koji su također namijenjeni svima koji ne smiju ili ne žele konzumirati alkohol (djeca, trudnice, dojilje...). Osim što propolis na bazi vode ne iritira sluznicu, također ne boji zubnu caklinu i izvrsnog je okusa koji prikriva njegovu poznatu gorčinu.
Kako spriječiti upalu grla i ždrijela?
- imunološki sustav jačamo sustavnim uzimanjem Medex Propolis oral za odralse te Medex Propolis oral Junior (djeca iznad 3. godine) na bazi vode.
- temeljito peremo ruke (najmanje 20 sekundi), osobito prije jela odnosno kad kihnemo ili zakašljemo. Ako nemamo mogućnosti oprati ruke, koristimo dezinfekcijsko sredstvo ili dezinfekcijske maramice.
- izbjegavamo zajedničko korištenje čaša, šalica, boca i pribora za jelo.
- redovito dezinficiramo mobitel, kvake, prekidače i daljinske upravljače.
- izbjegavamo bliži kontakt s osobama koje pokazuju simptome bolesti.
- kašljemo i kišemo u rupčić, koji bacimo i operemo/dezinficiramo ruke, odnosno u lakat.
Ako već stiže kašalj i upala grla, posegnite za medom
Med je već tradicionalno važan dio prirodne medicine zbog svog umirujućeg učinka, a posebno djeluje na upale grla. Miješanje meda s drugim prirodnim sastojcima može biti još korisnije za određeni problem. Na primjer, kombiniranje meda i vrhova smreke. Smreka je bogata vitaminom C, magnezijem i kalijem te je odlična pomoć kod vlažnog kašlja. Med zbog svog ugodnog okusa može sakriti i gorke okuse drugih sastojaka kao što je željezo. Kod dodataka prehrani s željezom važno je da izvor željeza bude visoko iskoristiv. Vrlo je koristan i dodatak pojačivača energije poput cikle, željeznog laktata i folne kiseline posebno potrebne trudnicama, kao i vitamina C koji je neophodan za dobru apsorpciju željeza. Prilikom odabira sirupa na bazi meda pročitajte etikete biste bili sigurni da je baza, med, u visokom postotku i to najmanje 70 %. U slatkom okusu meda uživat će cijela obitelj, a znajući da ste zaštićeni, moći ćete neometano uživati u svojim omiljenim aktivnostima!